Η δημιουργία λίθων στο εσωτερικό της χοληδόχου κύστης από την χολή που περιέχει, είναι αρκετά συχνή πάθηση (στην Ευρώπη εμφανίζεται περίπου στο 19% του πληθυσμού).

Τι είναι η χολολιθίαση;


Το ήπαρ και το χοληφόρο σύστημα, που αποτελείται από τα χοληφόρα αγγεία και την χοληδόχο κύστη, έχουν κύριο ρόλο στην παραγωγή και διακίνηση της χολής προς το δωδεκαδάκτυλο και το λεπτό έντερο για την συμμετοχή τους στην πέψη των λιπιδίων. Η χολή αποθηκεύεται και αφυδατώνεται στη χοληδόχο κύστη ανάμεσα στα γεύματα και από εκεί με πολύπλοκους ρυθμιστικούς μηχανισμούς απεκκρίνεται προς το δωδεκαδάκτυλο.

Η χολολιθίαση, δηλαδή η δημιουργία λίθων στο εσωτερικό της χοληδόχου κύστης από την χολή που περιέχει, είναι αρκετά συχνή πάθηση (στην Ευρώπη εμφανίζεται περίπου στο 19% του πληθυσμού). Συνήθως είναι λίθοι χοληστερόλης, οι οποίο έχουν να κάνουν με το φύλο (πιο συχνά στις γυναίκες), την παχυσαρκία και τη δυτικού τύπου δίαιτα, λίθοι χρωστικών που χωρίζονται σε μελανούς και καστανούς.

Τα συμπτώματα που προκαλεί η χολολιθίαση δεν έχουν σχέση με τη σύσταση των λίθων, είναι ίδια σε όλες τις περιπτώσεις. Τις περισσότερες φορές οι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί σ’ ένα ποσοστό 85%, ενώ οι υπόλοιποι θα παρουσιάσουν συμπτωματολογία κολικού χοληφόρων ή συμπτώματα που σχετίζονται με κάποια επιπλοκή της χολολιθίασης.

Συμπτώματα – επιπλοκές:

  • Ασυμπτωματική χολολιθίαση. Συνήθως η παρουσία των λίθων είναι τυχαίο εύρημα σε απεικονιστικό έλεγχο ρουτίνας (τσεκ απ) ή ανακαλύπτονται κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης για άλλον λόγο. Ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτών των ασθενών (1-2%) θα αναπτύξουν συμπτωματολογία μέσα στο χρόνο. Οι ασυμπτωματικοί ασθενείς συνήθως δεν υποβάλλονται σε χειρουργική θεραπεία, εκτός εάν είναι μεγάλοι οι λίθοι (>2εκ για την αποφυγή χολοκυστίτιδας), έχουν επασβεστωμένη χοληδόχο κύστη (μεγάλος κίνδυνος εμφάνισης όγκων) και σε μικρής ηλικίας ασθενείς για ν’ αποφύγουν μελλοντικές επιπλοκές. Φυσικά πάντα η απόφαση για χειρουργική επέμβαση γίνεται με βάση τα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς.
  • Κολικοί χοληφόρων (χρόνια χολοκυστίτιδα). Συμβαίνει όταν ένας μικρός λίθος αποφράξει τον κυστικό πόρο της χοληδόχου κύστης. Ο πόνος εμφανίζεται συνήθως μετά από γεύματα, εντοπίζεται στο δεξιό υποχόνδριο -δηλαδή στη δεξιά άνω κοιλία. Εμφανίζεται αιφνίδια και βαθμιαία υποχωρεί, αν και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και ώρες. Μπορεί να επεκτείνεται κεντρικά προς το επιγάστριο (στην περιοχή του στομάχου) και αντανακλάται προς το δεξιό θωρακικό τοίχωμα και πίσω στη ράχη. Ο ασθενής δυσκολεύεται να βρει θέση που τον ανακουφίζει, νοιώθει ναυτία και μπορεί να κάνει εμέτους. Οι ασθενείς επίσης περιγράφουν δυσανεξία σε λιπαρές τροφές, δυσπεψία, φουσκώματα και πόνο-κάψιμο πίσω από το στέρνο.

Η υποψία της χολολιθίασης σε περιπτώσεις κολικού χοληφόρων θα τεθεί με την λήψη ιστορικού και την ύπαρξη δυσπεψίας, φουσκωμάτων, ναυτίας, εμέτων και μεταγευματικού πόνου. Κατά την κλινική εξέταση υπάρχει πόνος στην ψηλάφηση της δεξιάς άνω κοιλίας και του επιγαστρίου.

Στη συνέχεια η πιο ακριβής διαγνωστικά και εύκολη εξέταση είναι το υπερηχογράφημα, που στην περίπτωση της χολολιθίασης θα δείξει την παρουσία λίθων στην χοληδόχο κύστη στο 95% των περιπτώσεων. Οι αιματολογικές εξετάσεις συνήθως στον κολικό της χοληδόχου κύστης δεν λαμβάνουν παθολογικές τιμές.

Το σημαντικό είναι η διαφοροδιάγωνση, να ξεχωρίσουμε την χολολιθίαση από το δωδεκαδακτυλικό έλκος, την οξεία παγκρεατίτιδα, τη διαφραγματοκήλη και το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Επιπλοκές: Η χρόνια χολοκυστίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε οξεία χολοκυστίτιδα, οξεία παγκρεατίτιδα και καρκίνωμα της χοληδόχου κύστης, ανάλογα με τα χρόνια παραμονής των χολολίθων σε αυτήν. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται συζήτηση με τον ιατρό, γιατί κάθε ασθενής έχει το δικό του ιδιαίτερο και απολύτως προσωπικό ιστορικό.

02.

Χειρουργική θεραπεία


Η αντιμετώπιση της χολολιθίασης είναι χειρουργική, με την μέθοδο της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής, εφόσον το ιστορικό του ασθενούς το επιτρέπει και δεν υπάρχουν σχετικές ή απόλυτες ενδείξεις για τη μέθοδο.

Η χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως προγραμματισμένη και διενεργείται τη χρονική περίοδο που επιλέγουμε. Πλέον μπορεί να γίνει και ρομποτική χολοκυστεκτομή, αν το επιθυμεί ο ασθενής.

03.

Περισσότερα στοιχεία


Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη θεραπευτική χειρουργική προσέγγιση και τις συγκεκριμένες τεχνικές αποκατάστασης της χολολιθίασης, πατήστε εδώ.

Επικοινωνία

Ας μιλήσουμε!

Ζούμε στην εποχή όπου η επικοινωνία έχει γίνει τόσο άμεση και προσιτή, που είναι θέμα -κυριολεκτικά- ενός κλικ. Ένα απλό μήνυμα αρκεί, και εμείς στη συνέχεια θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας!
Επικοινωνήστε μαζί μας Τοποθεσία