Οξεία σκωληκοειδίτιδα

01.

Τι είναι η οξεία σκωληκοειδίτιδα;


Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, του οργάνου που εκφύεται από το αρχικό τμήμα του παχέος εντέρου, το τυφλό.

Η φλεγμονή οφείλεται συνήθως σε απόφραξη της σκωληκοειδούς απόφυσης από κόπρανα ή υπολείμματα τροφών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις προκαλείται από κάποια ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα παρουσιάζουν σημαντική διαφοροποίηση από ασθενή σε ασθενή, καθώς η θέση της σκωληκοειδούς απόφυσης παρουσιάζει μεγάλες παρεκκλίσεις, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά την περιοχή εμφάνισης του πόνου.

Τυπικά συμπτώματα της οξείας σκωληκοειδίτιδας είναι τα εξής:

  • Έντονος πόνος που εντοπίζεται αρχικά γύρω από τον ομφαλό και αργότερα μετατοπίζεται στην κάτω δεξιά κοιλιακή χώρα
  • Ανορεξία
  • Τάση προς έμετο
  • Ναυτία
  • Πυρετός
  • Καταβολή
  • Δυσκοιλιότητα ή διάρροια

Λόγω της δυσκολίας στην διάγνωση της οξείας σκωληκοειδίτιδας, η κλινική εξέταση πρέπει να διεξάγεται από εξειδικευμένο γενικό χειρουργό. Ο θεράπων ιατρός πρέπει να λάβει υπόψιν του πολλούς παράγοντες, όπως το ιστορικό του ασθενούς και τα συμπτώματα, αλλά και να προβεί σε εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις, όπως αιματολογικές εξετάσεις και υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία της κοιλίας.

Μόλις γίνει η διάγνωση με βεβαιότητα, η χειρουργική αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ρήξης της απόφυσης, με αποτέλεσμα την δημιουργία αποστήματος ή περιτονίτιδας, καταστάσεις εξαιρετικά επικίνδυνες για την ζωή του ασθενούς.

02.

Χειρουργική θεραπεία


Η θεραπεία της σκωληκοειδίτιδος από τη στιγμή που θα τεθεί η διάγνωση είναι μόνον χειρουργική. Δύναται να χορηγηθεί συντηρητική αγωγή στα πρώτα στάδια της νόσου, ισχυρή ενδοφλέβιος αντιβίωση, για την «καθυστέρηση» της φλεγμονής, στις περιπτώσεις όπου χρειάζεται να περιμένουμε κάποιες ώρες για τη χειρουργική επέμβαση. Σαφώς δεν αντικαθιστά τη χειρουργική θεραπεία, παρά μόνο στην περίπτωση του φλέγμονα της σκωληκοειδούς ή πλαστρόν (plastron), όπου δεν έχει θέση η χειρουργική επέμβαση.

Η χειρουργική επέμβαση γίνεται ανοικτά ή λαπαροσκοπικά.

Ανοικτή χειρουργική μέθοδος: τυπικά γίνεται μια μικρή τομή στο δεξιό πλάγιο της κοιλιακής χώρας χαμηλά προς τη βουβωνική περιοχή, όπου ανευρίσκεται η φλεγμαίνουσα σκωληκοειδής απόφυση και αφαιρείται. Η μέθοδος έχει έναν περιορισμό ως προς την επέκταση της τομής σε περιπτώσεις όπου υπάρχει και άλλο πάσχον όργανο -όπως τα γυναικολογικά όργανα στις γυναίκες- ή όταν δεν είναι απολύτως ακριβής η προεγχειρητική διάγνωση.

Λαπαροσκοπική χειρουργική μέθοδος: σ’ αυτήν την περίπτωση η πρόσβαση στην κοιλιακή χώρα γίνεται από μικρές τομές στο κοιλιακό τοίχωμα, από όπου μέσω των τροκάρ εισάγεται η κάμερα της λαπαροσκόπησης και τα εργαλεία με τη βοήθεια των οποίων αφαιρείται η σκωληκοειδής απόφυση.

Το πλεονέκτημα είναι ότι ελέγχεται όλη η κοιλία. Επομένως τις περισσότερες φορές μπορεί να διορθωθεί οποιαδήποτε βλάβη τυχόν προκύψει.

Στα μειονεκτήματα ανήκουν οι περιπτώσεις όπου είναι πολύ δύσκολη η βλάβη της σκωληκοειδούς απόφυσης, αν και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα και εμπειρία του χειρουργού. Αν υπάρχει μεγάλη δυσκολία η εγχείρηση θα μετατραπεί σε ανοικτή, αλλά με την καλύτερη επιλογή τομής ανάλογα με τα ευρήματα της λαπαροσκόπησης.

Επικοινωνία

Ας μιλήσουμε!

Ζούμε στην εποχή όπου η επικοινωνία έχει γίνει τόσο άμεση και προσιτή, που είναι θέμα -κυριολεκτικά- ενός κλικ. Ένα απλό μήνυμα αρκεί, και εμείς στη συνέχεια θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας!
Επικοινωνήστε μαζί μας Τοποθεσία