Επιγαστρική Κήλη - Λευκής Γραμμής

01.

Τι είναι η επιγαστρική κήλη;


Οι επιγαστρικές κήλες εμφανίζονται κατά μήκος της λευκής γραμμής του πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος που εκτείνεται από το στέρνο ως τον ομφαλό κι έχουν μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης στους άνδρες. Συναντώνται συχνά σε παχύσαρκα άτομα ή γυναίκες που είχαν πολλαπλές κυήσεις.

Οι επιγαστρικές κήλες εκδηλώνονται ως μια μικρή διόγκωση κάτω από το δέρμα και συνήθως περιέχουν προπεριτοναϊκό λίπος και πολύ σπανιότερα σπλάγχνο.

Υπάρχει συχνά σύγχυση ανάμεσα στις επιγαστρικές κήλες και την διάσταση των ορθών κοιλιακών μυών, κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από χαλάρωση του κοιλιακού τοιχώματος και δεν απαιτεί χειρουργική παρέμβαση, παρά μόνο για αισθητικούς αλλά και σοβαρούς λειτουργικούς λόγους. Απευθυνθείτε στον εξειδικευμένο χειρουργό σας για να γίνει σωστή διάγνωση και διαχωρισμός των δύο περιπτώσεων.

Συμπτώματα και επιπλοκές

Η επιγαστρική κήλη εκδηλώνεται ως ένα μικρό εξόγκωμα στην κοιλιακή χώρα, συνήθως πάνω από τον ομφαλό, που μπορεί να είναι ανατασσόμενο. Συνήθως είναι ασυμπτωματική, αλλά σε κάποιους ασθενείς συνοδεύεται από ήπιο ή εντονότερο πόνο, ναυτία ή έμετο.

Επειδή η επιγαστρική κήλη περιέχει σπλάγχνο σε σπάνιες περιπτώσεις, η πιθανότητα περίσφιξης και νέκρωσης είναι εξαιρετικά μικρή.

02.

Χειρουργική αντιμετώπιση


Η επιγαστρική κήλη αντιμετωπίζεται μόνο χειρουργικά, ανοικτά ή λαπαροσκοπικά.

Κατά την διάρκεια της επέμβασης γίνεται ανάταξη του περιεχομένου της κήλης, κλείνει με τη χρήση πλέγματος το χάσμα που δημιουργήθηκε και ισχυροποιούνται τα κοιλιακά τοιχώματα για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο υποτροπής.

Η τοποθέτηση πλέγματος στην αποκατάσταση της επιγαστρικής κήλης είναι η πλέον αποδεκτή μέθοδος, καθώς το πλέγμα είναι ένα ενισχυτικό υλικό από συνθετικό ή βιοσυνθετικό υλικό που είναι πολύ καλά ανεκτό από τον οργανισμό και ελαχιστοποιεί την πιθανότητα επανεμφάνισης της κήλης.

Η τοποθέτηση του πλέγματος μπορεί να γίνει ανοικτά ή λαπαροσκοπικά. Πλέον ενδεδειγμένη μέθοδος είναι η λαπαροσκοπική, καθώς υπερτερεί σε πολλά σημεία σε σχέση με μια ανοικτή επέμβαση. Κατά τη λαπαροσκόπηση, γίνονται τρεις μικρές τομές στην κοιλιακή χώρα και εισάγεται το λαπαροσκόπιο, μια ειδική κάμερα που απεικονίζει λεπτομερώς την κήλη. Η αποκατάσταση και η τοποθέτηση του πλέγματος γίνεται με ενδοσκοπικά εργαλεία.

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκόπησης είναι πολλά, καθώς μειώνεται η πιθανότητα επιπλοκών, μετεγχειρητικών λοιμώξεων και ο ασθενής έχει ταχύτατη και ομαλή μετεγχειρητική πορεία. Επιπλέον, δεν δημιουργείται καμία ουλή, καθώς οι τομές είναι πολύ μικρές.

Η προσέγγιση του κάθε ασθενούς πρέπει να είναι πάντα εξατομικευμένη και να ληφθούν υπόψιν πολλοί παράγοντες πριν προβεί ο γιατρός στην λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων. Ανάλογα με το προφίλ του ασθενούς, το ιστορικό της υγείας του, αλλά και τα χαρακτηριστικά της κήλης ανά περίπτωση, ο εξειδικευμένος χειρουργός θα κρίνει ποια χειρουργική μέθοδος είναι η πλέον κατάλληλη για εσάς.

03.

Περισσότερα στοιχεία


Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη θεραπευτική χειρουργική προσέγγιση και τις συγκεκριμένες τεχνικές αποκατάστασης της επιγαστρικής κήλης, πατήστε εδώ.

Επικοινωνία

Ας μιλήσουμε!

Ζούμε στην εποχή όπου η επικοινωνία έχει γίνει τόσο άμεση και προσιτή, που είναι θέμα -κυριολεκτικά- ενός κλικ. Ένα απλό μήνυμα αρκεί, και εμείς στη συνέχεια θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας!
Επικοινωνήστε μαζί μας Τοποθεσία