Νεοπλάσματα ορθού

01.

Τι είναι τα νεοπλάσματα του ορθού;


Όγκοι ή νεοπλάσματα είναι οι βλάβες που παρουσιάζουν ανώμαλη ανάπτυξη και δεν σχετίζονται με τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Στο παχύ έντερο στις περισσότερες περιπτώσεις αυτοί οι όγκοι είναι επιθηλιακής προέλευσης, εμφανίζονται ως βλεννογονικές βλάβες και λέγονται πολύποδες. Αυτοί με τη σειρά τους χωρίζονται στους καλοήθεις πολύποδες και τους δυνητικά κακοήθεις. Όταν διασπάσουν τη βασική μεμβράνη και επεκταθούν στον υποβλεννογόνιο χιτώνα τότε υπάρχει εξαλλαγή σε καρκίνωμα. Οι πολύποδες ανευρίσκονται με την κολονοσκόπηση και μπορούν να εξαιρεθούν κατά την διάρκειά της.

Τα αδενοκαρκινώματα του ορθού χρειάζονται ειδική μεταχείριση μετά τη διάγνωση και τη βιοψία τους. Πολλές φορές, ανάλογα με τον τύπο τους, την σταδιοποίησή τους και την πιθανή διήθηση ή όχι του σφιγκτηριακού μηχανισμού, οι ασθενείς υποβάλλονται πρώτα σε συμπληρωματική χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία (neo adjuvant), ως προετοιμασία για το καλύτερο ογκολογικό αποτέλεσμα και κατόπιν διενεργείται η χειρουργική επέμβαση.

Αυτή είναι η χαμηλή προσθία εκτομή, όταν ο όγκος εντοπίζεται στο άνω και μέσο ορθό και υπάρχει περιθώριο αναστόμωσης. Στην περίπτωση που ο όγκος εντοπίζεται πιο χαμηλά, δηλαδή στο περιφερικό ή κάτω ορθό ή τον πρωκτό, τότε δεν υπάρχει δυνατότητα για αναστόμωση, οπότε διενεργείται η κοιλιοπερινεϊκή εκτομή και μόνιμη τελική κολοστομία (παρά φύσιν έδρα). Στις περιπτώσεις όπου δεν απαιτείται προεγχειρητική χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία, γίνεται πρώτα η χειρουργική επέμβαση και ακολουθεί η χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.

Συμπτώματα

Ο καρκίνος του ορθού τις περισσότερες φορές θα εκδηλωθεί με αιμορραγικές κενώσεις, πιθανά αποφρακτικά φαινόμενα και λιγότερο συχνά άλγος. Οι όγκοι που εντοπίζονται χαμηλά μπορεί να είναι ψηλαφητοί κατά τη δακτυλική εξέταση.

Επιπλοκές του καρκίνου του καρκίνου του ορθού είναι η εντερική απόφραξη, ιατρικά ο ειλεός. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν ο όγκος μεγαλώσει τόσο σε μέγεθος και αποφράξει τον αυλό. Σε αυτό το σημείο τα κόπρανα είναι πια στερεά και είναι πιο έντονη η απόφραξη. Άλλες επιπλοκές είναι η αιμορραγία, η διάτρηση και το οπισθοορθικό απόστημα, διάτρηση και ορθοκυστικό συρίγγιο στους άντρες, ή διάτρηση και ορθοκολπικό συρίγγιο στις γυναίκες σε χαμηλής εντόπισης όγκους.

Η διάγνωση γίνεται με τη λεπτομερή λήψη του ιστορικού, την κλινική εξέταση και τέλος με την κολονοσκόπηση και τις απεικονιστικές εξετάσεις. Κατά την κλινική εξέταση, η δακτυλική εξέταση του ορθού και του πρωκτού μπορεί να βοηθήσει στην ψηλάφηση και αναγνώριση της βλάβης όταν πρόκειται για χαμηλής εντόπισης όγκων του ορθού. Φυσικά πρέπει ν’ ακολουθήσει ενδοσκόπηση -δηλαδή κολονοσκόπηση- όπου υπάρχει άμεση εικόνα και αναγνώριση της βλάβης. Γίνεται εύκολα λήψη βιοψίας και έλεγχος με ιστολογική εξέταση απ’ όπου θα καθοριστεί και η τελική διάγνωση και θα σχεδιαστεί η κατάλληλη κάθε φορά στρατηγική αντιμετώπισης της εκάστοτε βλάβης.

Η αξονική τομογραφία θα αναδείξει βλάβες στην υπόλοιπη κοιλιακή χώρα και άλλα όργανα, δηλαδή όπως πιθανές ή όχι μεταστάσεις, όπως στο ήπαρ (συκώτι) και άλλα.

Επικουρικά ελέγχονται και οι καρκινικοί δείκτες, αν και αυτοί δεν γίνονται προληπτικά για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου. Η χρησιμότητά τους είναι η καταγραφή τους σε περιπτώσεις όπου υπάρχει κακοήθεια για την καλύτερη παρακολούθηση των ασθενών.

02.

Χειρουργική θεραπεία


Η χειρουργική θεραπεία γίνεται με τους κανόνες της ογκολογικής χειρουργικής με σκοπό να αφαιρεθεί ολόκληρη η βλάβη με το αντίστοιχο τμήμα του ορθού, σε συγκεκριμένα υγιή όρια που καθορίζονται από τις εταιρείες χειρουργών παχέος εντέρου και πρωκτού, των οποίων μέλος είναι και ο γιατρός.

Μαζί με το τμήμα του ορθού αφαιρείται και το μεσεντέριό του με όσο περισσότερους λεμφαδένες μπορεί αυτό να περιλαμβάνει (ΤΜΕ=total mesorectal excision), η χαμηλή προσθία εκτομή και αναστόμωση με τον εναπομείναντα πρωκτικό σωλήνα. Στις περιπτώσεις όγκων του μέσου και κάτω ορθού καθώς και του πρωκτού όπου δεν είναι δυνατή η αναστόμωση του εντέρου διενεργείται η κοιλιοπερινεϊκή εκτομή, με τελική μόνιμη κολοστομία (παρά φύσιν έδρα).

Είναι σημαντικό να είναι όσο το δυνατόν πιο σωστή και ογκολογικά αποδεκτή η πρώτη χειρουργική επέμβαση για καλύτερο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα και καλύτερη πρόγνωση συνολικά.

03.

Περισσότερα στοιχεία


Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη θεραπευτική χειρουργική προσέγγιση των νεοπλασμάτων ορθού, πατήστε εδώ.

Επικοινωνία

Ας μιλήσουμε!

Ζούμε στην εποχή όπου η επικοινωνία έχει γίνει τόσο άμεση και προσιτή, που είναι θέμα -κυριολεκτικά- ενός κλικ. Ένα απλό μήνυμα αρκεί, και εμείς στη συνέχεια θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας!
Επικοινωνήστε μαζί μας Τοποθεσία