Μια από τις σπανιότερες κήλες του κοιλιακού τοιχώματος. Εμφανίζεται κατά μήκος της ημισεληνοειδούς γραμμής Spiegel, στο πλάγιο κοιλιακό τοίχωμα.

01.

Τι είναι η κήλη Spiegel;


Η κήλη Spiegel είναι από τις σπανιότερες κήλες του κοιλιακού τοιχώματος. Εμφανίζεται κατά μήκος της ημισεληνοειδούς γραμμής Spiegel, στο πλάγιο κοιλιακό τοίχωμα.

Παράγοντες που μπορεί να συντελέσουν στην εμφάνιση κήλης Spiegel είναι:

  • Προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στην περιοχή
  • Παχυσαρκία
  • Πολλαπλές εγκυμοσύνες
  • Βαριά χειρωνακτική εργασία
  • Χρόνιος βήχας

Συμπτώματα

Κύριο σύμπτωμα της κήλης Spiegel αποτελεί ο πόνος και το αίσθημα βάρους στην περιοχή. Πολλές φορές δεν υπάρχει ορατή διόγκωση, πράγμα που κάνει δύσκολη την κλινική διάγνωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται υπερηχογράφημα και αξονική τομογραφία.

02.

Χειρουργική αντιμετώπιση


Η κήλη Spiegel αντιμετωπίζεται μόνο χειρουργικά, ανοικτά ή λαπαροσκοπικά.

Κατά την διάρκεια της επέμβασης γίνεται ανάταξη του περιεχομένου της κήλης, κλείνει με τη χρήση πλέγματος το χάσμα που δημιουργήθηκε και ισχυροποιούνται τα κοιλιακά τοιχώματα για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο υποτροπής.

Όταν η κήλη είναι μικρή, έως 2 εκ., η αποκατάσταση μπορεί να γίνει με απλή συρραφή του χάσματος.

Η τοποθέτηση πλέγματος στην αποκατάσταση της κήλης Spiegel είναι η πλέον αποδεκτή μέθοδος, καθώς το πλέγμα είναι ένα ενισχυτικό υλικό από συνθετικό ή βιοσυνθετικό υλικό που είναι πολύ καλά ανεκτό από τον οργανισμό και ελαχιστοποιεί την πιθανότητα επανεμφάνισης της κήλης.

Η τοποθέτηση του πλέγματος μπορεί να γίνει ανοικτά ή λαπαροσκοπικά. Πλέον ενδεδειγμένη μέθοδος είναι η λαπαροσκοπική, καθώς υπερτερεί σε πολλά σημεία σε σχέση με μια ανοικτή επέμβαση. Κατά τη λαπαροσκόπηση, γίνονται τρεις μικρές τομές στην κοιλιακή χώρα και εισάγεται το λαπαροσκόπιο, μια ειδική κάμερα που απεικονίζει λεπτομερώς την κήλη. Η αποκατάσταση και η τοποθέτηση του πλέγματος γίνεται με ενδοσκοπικά εργαλεία.

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκόπησης είναι πολλά, καθώς μειώνεται η πιθανότητα επιπλοκών, μετεγχειρητικών λοιμώξεων και ο ασθενής έχει ταχύτατη και ομαλή μετεγχειρητική πορεία. Επιπλέον, δεν δημιουργείται καμία ουλή, καθώς οι τομές είναι πολύ μικρές.

Η προσέγγιση του κάθε ασθενούς πρέπει να είναι πάντα εξατομικευμένη και να ληφθούν υπόψιν πολλοί παράγοντες πριν προβεί ο γιατρός στη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων. Ανάλογα με το προφίλ του ασθενούς, το ιστορικό της υγείας του, αλλά και τα χαρακτηριστικά της κήλης ανά περίπτωση, ο εξειδικευμένος χειρουργός θα κρίνει ποια χειρουργική μέθοδος είναι η πλέον κατάλληλη για εσάς.

03.

Περισσότερα στοιχεία


Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη θεραπευτική χειρουργική προσέγγιση και τις συγκεκριμένες τεχνικές αποκατάστασης της κήλης Spiegel, πατήστε εδώ.

Επικοινωνία

Ας μιλήσουμε!

Ζούμε στην εποχή όπου η επικοινωνία έχει γίνει τόσο άμεση και προσιτή, που είναι θέμα -κυριολεκτικά- ενός κλικ. Ένα απλό μήνυμα αρκεί, και εμείς στη συνέχεια θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας!
Επικοινωνήστε μαζί μας Τοποθεσία