Νεοπλάσματα της χοληδόχου κύστης

01.

Τι είναι τα νεοπλάσματα της χοληδόχου κύστης;


Καλοήθη νεοπλάσματα: είναι πολύποδες του βλεννογόνου της χοληδόχου κύστης, αν και οι περισσότεροι είναι χοληστερινικοί πολύποδες. Υπάρχουν και τα αδενώματα που είναι καλοήθη νεοπλάσματα και εμφανίζονται ως μεγάλοι έμμισχοι πολύποδες του αυλού της χοληδόχου κύστης.

Κακοήθη νεοπλάσματα: ο καρκίνος της χοληδόχου κύστης είναι ο πιο συχνός καρκίνος των χοληφόρων. Σήμερα είναι ο έκτος πιο συχνός καρκίνος του πεπτικού συστήματος, με υπεροχή στις γυναίκες 1:3 σε σχέση με τους άντρες και εμφανίζεται συνήθως μετά το 70ό έτος.

Προδιαθεσικοί παράγοντες θεωρούνται η χολολιθίαση, η πολύχρονη παρουσία πολυπόδων της χοληδόχου κύστης, η ανατομική διαμόρφωση του χοληδόχου πόρου και του παγκρεατικού (παλινδρόμηση παγκρεατικών υγρών προς την χοληδόχο κύστη), η πορσελανοειδής χοληδόχος κύστη (επασβεστώσεις), η σκλυρηντική χολαγγειίτιδα.

Συμπτώματα του καρκίνου της χοληδόχου κύστης

Αρχικά δεν προκαλεί ιδιαίτερα συμπτώματα -και αν υπάρχουν, αυτά αποδίδονται σε χολολιθίαση. Συνήθως είναι ένα τυχαίο εύρημα σε απεικονιστική εξέταση ρουτίνας. Όταν προχωρήσει η νόσος τότε μπορεί να παρατηρηθεί απώλεια βάρους, αποφρακτικός ίκτερος και άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με απόφραξη του χοληδόχου πόρου.

Όπως αναφέρεται παραπάνω, η διάγνωση συνήθως είναι τυχαία κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο ρουτίνας. Σε πιο προχωρημένα στάδια το υπερηχογράφημα θα φανερώσει την παρουσία πολυποειδούς μάζας στο εσωτερικό της χοληδόχου κύστης, ή ανώμαλη πάχυνση του τοιχώματός της. Με την ανάδειξη του όγκου θα πρέπει να διενεργηθεί και αξονική τομογραφία για τη σταδιοποίηση της βλάβης.

Οι επιπλοκές αφορούν περισσότερο τους πολύποδες της χοληδόχου κύστης, και είναι η μεταστροφή τους σε καρκινώματα. Γι’ αυτό το λόγο -και επειδή το καρκίνωμα της χοληδόχου κύστης είναι πολύ επιθετικό και με φτωχή πρόγνωση- ισχύει ιδιαίτερο πρωτόκολλο για τη διαχείριση των πολυπόδων της χοληδόχου κύστης ανάλογα με το μέγεθός τους, την ηλικία του ασθενούς, τον ρυθμό παρακολούθησής τους. Ένα τέτοιο σημαντικό θέμα είναι εξατομικευμένο και χρειάζεται η ιατρική συμβουλή και συνεργασία για την καλύτερη έκβαση.

02.

Χειρουργική θεραπεία


Για τους πολύποδες και τους καλοήθεις όγκους της χοληδόχου κύστης αρκεί η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή.

Η χειρουργική θεραπεία του καρκίνου της χοληδόχου κύστης είναι ανάλογη του σταδίου της βλάβης και είναι εξατομικευμένη.

Μπορεί να είναι από μια απλή χολοκυστεκτομή μέχρι και την εκτομή του μεγαλύτερου τμήματος του ήπατος και των σύστοιχων λεμφαδένων.

03.

Περισσότερα στοιχεία


Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη θεραπευτική χειρουργική προσέγγιση του καρκίνου της χοληδόχου κύστης, πατήστε εδώ.

Επικοινωνία

Ας μιλήσουμε!

Ζούμε στην εποχή όπου η επικοινωνία έχει γίνει τόσο άμεση και προσιτή, που είναι θέμα -κυριολεκτικά- ενός κλικ. Ένα απλό μήνυμα αρκεί, και εμείς στη συνέχεια θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας!
Επικοινωνήστε μαζί μας Τοποθεσία