Νεοπλάσματα παχέος εντέρου

01.

Τι είναι τα νεοπλάσματα παχέος εντέρου


Όγκοι ή νεοπλάσματα είναι οι βλάβες που παρουσιάζουν ανώμαλη ανάπτυξη και δεν σχετίζονται με τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Στο παχύ έντερο στις περισσότερες περιπτώσεις αυτοί οι όγκοι είναι επιθηλιακής προέλευσης, εμφανίζονται ως βλεννογονικές βλάβες και λέγονται πολύποδες. Αυτοί με τη σειρά τους χωρίζονται στους καλοήθεις πολύποδες και τους δυνητικά κακοήθεις. Όταν διασπάσουν τη βασική μεμβράνη και επεκταθούν στον υποβλεννογόνιο χιτώνα, τότε υπάρχει εξαλλαγή σε καρκίνωμα. Οι πολύποδες ανευρίσκονται με την κολονοσκόπηση και μπορούν να εξαιρεθούν κατά τη διάρκειά της.

Τα αδενοκαρκινώματα του παχέος εντέρου χρειάζονται ειδική μεταχείρηση μετά τη διάγνωση και τη βιοψία τους και αντιμετωπίζονται με ειδική χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του τμήματος του παχέος εντέρου που φέρει τη βλάβη, σύμφωνα με τους κανόνες της ογκολογικής εξαίρεσης.

Σπανιότεροι είναι οι μεσεγχυματικοί όγκοι (λέμφωμα, καρκινοειδές, σάρκωμα κ.ά.) οι οποίοι μετά την βιοψία τους αφαιρούνται με εξειδικευμένη χειρουργική επέμβαση του τμήματος του παχέος εντέρου που πάσχει.

Γενικά ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο πιο συχνός καρκίνος του γαστρεντερικού, τρίτος σε συχνότητα θανάτων στους άνδρες (μετά τον καρκίνο του πνεύμονα και του προστάτη). Συνολικά είναι υπεύθυνος για το 8% των θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως.

Η συχνότητά του αυξάνεται με την ηλικία και έχει γεωγραφική κατανομή ανάλογα με τις διαιτητικές συνήθειες. Η πρόγνωση είναι καλύτερη στον πολυποειδή καρκίνο σε σχέση με τον ελκωτικό. Η συχνότητα εμφάνισης είναι ψηλότερη στο ορθό και το σιγμοειδές τμήμα του παχέος εντέρου (58%).

Η κληρονομική μορφή του καρκίνου του παχέος εντέρου εμφανίζεται σε ποσοστό 3-4% και χαρακτηρίζεται από θετικό οικογενειακό ιστορικό, την εμφάνιση σε μικρή ηλικία και συχνά σχετίζεται με άλλους καρκίνους. Ο οικογενής καρκίνος εμφανίζεται σε ποσοστό 33% σε συγγενείς πρώτου βαθμού του πάσχοντος και σε ηλικία μικρότερη των 50 ετών. Ο σποραδικός καρκίνος είναι η συχνότερη μορφή, απαντάται σε ποσοστό 64%. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, είναι μονήρεις όγκοι και εμφανίζονται σε ηλικίες μεγαλύτερες των 65 ετών.

Συγκεντρωτικά οι παράγοντες κινδύνου της εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι, η μεγάλη ηλικία (>60 έτη), ατομικό ιστορικό πολυπόδων, κληρονομική επιβάρυνση, διατροφικοί παράγοντες, έλλειψη φυσικής άσκησης, κάπνισμα, κατάχρηση αλκοόλ, φλεγμονώδεις παθήσεις του παχέος εντέρου.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν προκαλεί συμπτώματα στην πρώιμη περίοδο εμφάνισής του. Αυτός είναι και ο λόγος που οι πάσχοντες δεν ζητούν εγκαίρως ιατρική βοήθεια. Συνήθως από την αρχική εμφάνιση περνούν 5-14 μήνες μέχρι την διάγνωση. Γενικά ο διπλασιασμός του μεγέθους του καρκίνου του παχέος εντέρου χρειάζεται περίπου 20 μήνες.

Τα συμπτώματα όταν εμφανιστούν μπορεί να είναι πρόσμιξη αίματος στα κόπρανα, διαταραχές-εναλλαγές των κενώσεων, άτυπα κοιλιακά άλγη, μετεωρισμός -δηλαδή φούσκωμα της κοιλιάς σε περίπτωση απόφραξης του εντέρου- ενώ μπορεί να είναι οξύς ο πόνος σε περίπτωση διάτρησης του όγκου και διασποράς κοπράνων στην κοιλιακή χώρα. Η απώλεια είναι σπάνιο φαινόμενο και είναι κακός προγνωστικός δείκτης καθώς υποδηλώνει μάλλον διασπορά την νόσου (μεταστάσεις). Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν εξωεντερικές εκδηλώσεις όπως θρομβοφλεβίτιδα, υποκλυκαιμία και νευρολογικές εκδηλώσεις.

Επιπλοκές του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι η εντερική απόφραξη, ιατρικά ο ειλεός. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν η εντόπιση είναι στο αριστερό τμήμα του παχέος εντέρου, δηλαδή στο κατιόν κόλο, στο σιγμοειδές καιστο ορθό όπου και τα κόπρανα είναι πιο στερεά. Άλλες επιπλοκές είναι η αιμορραγία, η διάτρηση και περιτονίτιδα, η φλεγμονή, το περικολικό απόστημα, τα συρίγγια και ο ασκίτης σε προχωρημένο στάδιο.

Η διάγνωση γίνεται με τη λεπτομερή λήψη του ιστορικού, την κλινική εξέταση και τέλος με την κολονοσκόπηση και τις απεικονιστικές εξετάσεις. Πιο εύκολος τρόπος διάγνωσης είναι η ενδοσκόπηση -δηλαδή η κολονοσκόπηση- όπου υπάρχει άμεση εικόνα και αναγνώριση της βλάβης. Γίνεται εύκολα λήψη βιοψίας και έλεγχος με ιστολογική εξέταση απ’ όπου θα καθοριστεί και η τελική διάγνωση και θα σχεδιαστεί η κατάλληλη κάθε φορά στρατηγική αντιμετώπισης της εκάστοτε βλάβης.

Η αξονική τομογραφία θα αναδείξει βλάβες στην υπόλοιπη κοιλιακή χώρα και άλλα όργανα, δηλαδή όπως πιθανές ή όχι μεταστάσεις, όπως στο ήπαρ (συκώτι) και άλλα.

Επικουρικά ελέγχονται και οι καρκινικοί δείκτες, αν και αυτοί δεν γίνονται προληπτικά για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου. Η χρησιμότητά τους είναι η καταγραφή τους σε περιπτώσεις όπου υπάρχει κακοήθεια για την καλύτερη παρακολούθηση των ασθενών.

02.

Χειρουργική θεραπεία


Η χειρουργική θεραπεία γίνεται με τους κανόνες της ογκολογικής χειρουργικής με σκοπό να αφαιρεθεί ολόκληρη η βλάβη με το αντίστοιχο τμήμα του παχέος εντέρου, σε συγκεκριμένα υγιή όρια που καθορίζονται από τις εταιρείες χειρουργών παχέος εντέρου και πρωκτού, των οποίων μέλος είναι και ο γιατρός.

Μαζί με το τμήμα του παχέος εντέρου αφαιρείται και το μεσεντέριό του με όσο περισσότερους λεμφαδένες μπορεί αυτό να περιλαμβάνει. Είναι σημαντικό να είναι όσο το δυνατόν πιο σωστή και ογκολογικά αποδεκτή η πρώτη χειρουργική επέμβαση, για καλύτερο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα και καλύτερη πρόγνωση συνολικά.

03.

Περισσότερα στοιχεία


Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη θεραπευτική χειρουργική προσέγγιση του καρκίνου του παχέος εντέρου, πατήστε εδώ.

Επικοινωνία

Ας μιλήσουμε!

Ζούμε στην εποχή όπου η επικοινωνία έχει γίνει τόσο άμεση και προσιτή, που είναι θέμα -κυριολεκτικά- ενός κλικ. Ένα απλό μήνυμα αρκεί, και εμείς στη συνέχεια θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας!
Επικοινωνήστε μαζί μας Τοποθεσία