Ραγάδα πρωκτού ή ραγάδα δακτυλίου

01.

Τι είναι η ραγάδα πρωκτού;


Η ραγάδα πρωκτού ή ραγάδα δακτυλίου είναι μια επώδυνη σχισμή (πληγή) κατά μήκος του βλενογόννου του πρωκτικού δακτυλίου. Η ραγάδα πρωκτού διακρίνεται σε οξεία, όταν είναι παρούσα μέχρι 6 εβδομάδες, και χρόνια.

Πώς δημιουργείται;

Η ραγάδα πρωκτού οφείλεται στον τραυματισμό της βλενογόννου του πρωκτού και συναντάται κυρίως σε άτομα με χρόνια δυσκοιλιότητα. Η αποβολή αφυδατωμένων, σκληρών κοπράνων τραυματίζει την βλενογόννο επειδή προκαλεί υπερβολική διάταση στον πρωκτικό δακτύλιο. Ο τραυματισμός προκαλεί αντίστοιχα πόνο και αντανακλαστικό σπασμό του σφιγκτήρα, διαιωνίζοντας έτσι την κατάσταση, εμποδίζοντας την επούλωση της πληγής και δημιουργώντας χρόνια ραγάδα.

Πέρα από την χρόνια δυσκοιλιότητα, παράγοντες που μπορεί να συντελέσουν στην δημιουργία ραγάδας είναι:

  • οι συνεχείς διάρροιες
  • ο τραυματισμός κατά την πρωκτική σεξουαλική επαφή
  • ύπαρξη χειρουργικής ουλής που δεν έχει επουλωθεί
  • εγκυμοσύνη και τοκετός
  • νόσος του Crohn

Συμπτώματα

Το κυριότερο σύμπτωμα της ραγάδας πρωκτού είναι ο πολύ ισχυρός πόνος κατά την αφόδευση, που περιγράφεται ως έντονο κάψιμο ή σχίσιμο στην περιοχή, και μπορεί να διαρκέσει έως και 4-5 ώρες ή ακόμη και ολόκληρη ημέρα. Συχνά παρατηρείται μικρή αιμορραγία κατά την κένωση, κνησμός και τοπικό αίσθημα καύσου.

02.

Θεραπεία


Η πρώτη αντιμετώπιση της ραγάδας πρωκτού, όταν πρόκειται για οξείες περιπτώσεις, είναι συντηρητική και έχει ως σκοπό την ανακούφιση από τα συμπτώματα και αντιμετώπιση του σπασμού του σφιγκτήρα. Ο θεράπων ιατρός χορηγεί υπακτικά και τοπικές αλοιφές και συνιστάται στον ασθενή μια διατροφή με μαλακές τροφές και άφθονο νερό για να αντιμετωπιστεί η δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος δεν είναι πάντα αποτελεσματική, καθώς οι τοπικές αλοιφές παρουσιάζουν δυσάρεστες παρενέργειες και η υποτροπή είναι πάρα πολύ συχνή.

Πλέον αποτελεσματική θεραπεία είναι η χειρουργική, καθώς διευκολύνει την επούλωση και μειώνει αρκετά την πιθανότητα υποτροπών. Με την μέθοδο της μερικής πλάγιας έσω σφιγκτηροτομής, που είναι μια μικρή τομή στον εσωτερικό σφιγκτήρα, καταργείται ο σπασμός και διασφαλίζεται η γρήγορη επούλωση. Η επέμβαση κρατάει 20’-30’, είναι ανώδυνη και εξασφαλίζει στον ασθενή ταχύτατη ανάρρωση, καθώς μπορεί να επιστρέψει σπίτι του την ίδια κιόλας μέρα.

Λόγω της ευαισθησίας της πρωκτικής περιοχής και της πιθανότητας να δημιουργηθεί βλάβη στους πρωκτικούς μυς, η επέμβαση πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο και έμπειρο χειρουργό.

03.

Περισσότερα στοιχεία


Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη θεραπευτική χειρουργική προσέγγιση και τις συγκεκριμένες τεχνικές αποκατάστασης της ραγάδας πρωκτού, πατήστε εδώ.

Επικοινωνία

Ας μιλήσουμε!

Ζούμε στην εποχή όπου η επικοινωνία έχει γίνει τόσο άμεση και προσιτή, που είναι θέμα -κυριολεκτικά- ενός κλικ. Ένα απλό μήνυμα αρκεί, και εμείς στη συνέχεια θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας!
Επικοινωνήστε μαζί μας Τοποθεσία