Χαμηλή προσθία εκτομή
Χαμηλή προσθία εκτομή
01.
Τι είναι η χαμηλή προσθία εκτομή;
Η χαμηλή προσθία εκτομή διενεργείται για την αφαίρεση όγκων της ορθοσιγμοειδικής συμβολής, του άνω και μέσου ορθού, σύμφωνα με τους κανόνες της χειρουργικής ογκολογίας και εφόσον έχουν τηρηθεί τα απαιτούμενα όρια ασφαλείας και απόστασης από τον όγκο.
Κατά τη χειρουργική επέμβαση αφαιρείται τμήμα του σιγμοειδούς, το ορθό με τον όγκο με περιφερικό όριο εκτομής 1-2 εκατοστά. Μαζί αφαιρείται το συνοδό μεσεντέριο μαζί με όλους τους λεμφαδένες που περιέχει, σύμφωνα με την τεχνική ΤΜΕ (Total mesorectal excision). Η κάτω μεσεντέριος αρτηρία αφαιρείται στη ρίζα της. Κινητοποιείται το κατιόν κόλο και αν χρειάζεται η αριστερή κολική καμπή για την διενέργεια της τελικοτελικής αναστόμωσης με κυκλικό αναστομωτήρα.
Στις περιπτώσεις όπου η αναστόμωση διενεργείται αρκετά χαμηλά (περιφερικά) και ανάλογα με τη γενική κατάσταση τους ασθενούς διενεργείται προφυλακτική κολοστομία ή ειλεοστομία. Αυτή αποκαθίσταται συνήθως τρεις μήνες μετά την πρώτη χειρουργική επέμβαση.
02.
Μετεγχειρητική πορεία
Ο ασθενής μετά τη χειρουργική επέμβαση κινητοποιείται όσο το δυνατόν ταχύτερα και σιτίζεται ήδη από την επόμενη μέρα με υδρική δίαιτα και σταδιακά, αναλόγως με την ανάρρωσή του, με πιο στέρεες τροφές.
Μετά το οριστικό πόρισμα της ιστολογικής εξέτασης αποφασίζεται από τους ογκολόγους, αν θα ακολουθήσει ανάλογη μετεγχειρητική θεραπεία (χημειοθεραπεία).
Υπενθυμίζεται ότι η σταδιοποίηση της νόσου έχει γίνει ήδη από την πρώτη ιστολογική εξέταση του όγκου και σε μερικές περιπτώσεις έχει προηγηθεί προεγχειρητική χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία (Neo adjuvant).
Οι επιπλοκές απ’ αυτήν την χειρουργική είναι συνήθως η ρήξη της αναστόμωσης, όπως και σε όλες τις επεμβάσεις του εντέρου με αναστόμωση.