Οξεία χολοκυστίτιδα

01.

Τι είναι η οξεία χολοκυστίτιδα;


Είναι μία επιπλοκή της χολολιθίασης, της χρόνιας χολοκυστίτιδας, και οφείλεται σε χρόνια απόφραξη του κυστικού πόρου από χολολίθους. Αυτό έχει συνέπεια τη διάταση και φλεγμονή της χοληδόχου κύστης, την οξεία χολοκυστίτιδα. Αυτή η κατάσταση προκαλεί έντονο πόνο και ευαισθησία στη δεξιά πλευρά της άνω κοιλίας, στο δεξιό υποχόνδριο. Η νόσος μπορεί να υποχωρήσει με τη νηστεία και την φαρμακευτική αγωγή, αλλά αναλόγως με τον ασθενή μπορεί να επιπλακεί με την παρουσία μικροβίων και να εξελιχθεί σε εμπύημα της χοληδόχου κύστης, σε γαγγραινώδη χολοκυστίτιδα (νέκρωση του τοιχώματός της) ή ακόμη και εμφυσηματικής χολοκυστίτιδας (παρουσία αέρα στο εσωτερικό της λόγω αναερόβιων μικροβίων).

Οι περισσότεροι ασθενείς που θα υποφέρουν από οξεία χολοκυστίτιδα έχουν στο ιστορικό τους κολικούς χοληφόρων. Σ’ αυτή την περίπτωση όμως ο πόνος δεν υποχωρεί και συνεχίζει και αυξάνει σε ένταση. Ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει ανορεξία, ναυτία, εμέτους και πυρετό μέχρι 38,5o C. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει και ήπιος ίκτερος, είτε από απόφραξη του χοληδόχου πόρου (χοληδοχολιθίαση) είτε από πίεσή του από τη διατεταμένη χοληδόχο κύστη, ο οποίος είναι και παροδικός.

Η διάγνωση θα γίνει από το ιστορικό, την κλινική εξέταση που δίνει έντονη ευαισθησία και πόνο στην άνω κοιλία δεξιά. Τα εργαστηριακά ευρήματα θα δείξουν αυξημένο αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων, αυξημένες τιμές από τους δείκτες της ηπατικής δοκιμασίας και μικρή άνοδο της χολερυθρίνης.

Επιπλοκές

Εμπύημα χοληδόχου κύστης: σ’ αυτήν την κατάσταση η χοληδόχος κύστη περιέχει πύον, ο ασθενής είναι σε πιο σοβαρή κλινική εικόνα (τοξικός) και χρειάζεται άμεση νοσηλεία με ενδοφλέβια αντιβιοτικά. Μπορεί να απαιτηθεί παρέμβαση με διαδερμική ή χειρουργική χολοκυστοστομία ή και χολοκυστεκτομή.

Διάτρηση της χοληδόχου κύστης: σ’ αυτήν την περίπτωση θα προκληθεί ρήξη και ελευθέρωση του περιεχομένου της χοληδόχου κύστης -δηλαδή της χολής στην κοιλιά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό συλλογής, αποστήματος, περιτονίτιδας και συριγγίου με άλλο σπλάγχνο. Ανάλογα με τις περιπτώσεις θα είναι και η αντίστοιχη θεραπεία που θα προτείνει και θα εφαρμόσει ο ιατρός.

02.

Θεραπεία


Συντηρητική θεραπεία: σ’ αυτήν την περίπτωση χορηγούνται ενδοφλέβια αντιβιοτικά, ο ασθενής παραμένει νηστικός ή σε υδρική δίαιτα και αν η πορεία εξελίσσεται ομαλά τότε του δίνεται εξιτήριο με αγωγή για το σπίτι. Επανέρχεται σε διάστημα έξι εβδομάδων (το λιγότερο σαράντα ημέρες) για να υποβληθεί σε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή.

Χειρουργική θεραπεία: κατά τις τρεις πρώτες ημέρες από την εμφάνιση της νόσου μπορεί να διενεργηθεί λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, μετά από λήψη λεπτομερούς ιστορικού και εφόσον το επιτρέπει και η συνολική κλινική εικόνα του ασθενούς. Στις περιπτώσεις όπου είναι δύσκολη η αναγνώριση των ανατομικών στοιχείων μπορεί να μετατραπεί η επέμβαση σε κλασική ανοικτή χολοκυστεκτομή ή και να γίνει μόνο διεγχειρητική χολοκυστοστομία.

03.

Περισσότερα στοιχεία


Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη θεραπευτική χειρουργική προσέγγιση και τις συγκεκριμένες τεχνικές αποκατάστασης της οξείας χολοκυστίτιδας, πατήστε εδώ.

Επικοινωνία

Ας μιλήσουμε!

Ζούμε στην εποχή όπου η επικοινωνία έχει γίνει τόσο άμεση και προσιτή, που είναι θέμα -κυριολεκτικά- ενός κλικ. Ένα απλό μήνυμα αρκεί, και εμείς στη συνέχεια θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας!
Επικοινωνήστε μαζί μας Τοποθεσία