Μηροκήλη

01.

Τι είναι η μηροκήλη;


Η μηροκήλη αποτελεί σπάνια μορφή κήλης με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης στις γυναίκες. Εμφανίζεται ως μικρή στρογγυλή διόγκωση στον μηριαίο δακτύλιο, μέσα στο μηριαίο κανάλι κάτω από τη βουβωνική χώρα. Η μηροκήλη δημιουργείται όταν ο κηλικός σάκος, το περιεχόμενο του οποίου είναι συνήθως λεπτό έντερο, προβάλλει μέσα από τον μηριαίο δακτύλιο.

Οι κύριοι παράγοντες που µπορεί να συντελέσουν στην εµφάνιση µηροκήλης είναι:

  • Παχυσαρκία
  • Μεγάλη ηλικία
  • Πολλοί τοκετοί
  • Επίμονος και χρόνιος βήχας
  • Δυσκοιλιότητα
  • Άρση βάρους

Η µηροκήλη εµφανίζεται ως τοπική διόγκωση ψηλά στη µέση γραµµή του µηρού και κάποιες φορές συνοδεύεται από ήπιο ή εντονότερο πόνο. Συχνά όµως οι µηροκήλες εµφανίζονται χωρίς συµπτώµατα, µε αποτέλεσµα να µην γίνει έγκαιρη διάγνωση και να προκύψει περίσφιξη του προβαλλόµενου σπλάγχνου.
Λόγω της µορφολογίας της περιοχής στην οποία εµφανίζεται η µηροκήλη, καθώς δηλαδή ο µηριαίος δακτύλιος έχει µικρή διάµετρο και είναι ανελαστικός, οι µηροκήλες δεν ανατάσσονται εύκολα και παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο στραγγαλισµού. Όταν η µηροκήλη γίνει περιεσφιγµένη, η διόγκωση γίνεται σκληρή και πολύ επώδυνη, συνοδεύεται από ναυτία και έµετο και πρέπει να χειρουργηθεί άµεσα, για να µην τεθεί η ζωή του ασθενούς σε κίνδυνο.

02.

Χειρουργική αντιμετώπιση


Η μηροκήλη αντιμετωπίζεται μόνο χειρουργικά, ανοικτά ή λαπαροσκοπικά.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης γίνεται ανάταξη του περιεχομένου της κήλης, κλείνει με τη χρήση πλέγματος το χάσμα που δημιουργήθηκε και ισχυροποιούνται τα κοιλιακά τοιχώματα για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο υποτροπής.

Η τοποθέτηση πλέγματος στην αποκατάσταση της μηροκήλης είναι η πλέον αποδεκτή μέθοδος, καθώς το πλέγμα είναι ένα ενισχυτικό υλικό από συνθετικό υλικό που είναι πολύ καλά ανεκτό από τον οργανισμό και ελαχιστοποιεί την πιθανότητα επανεμφάνισης της κήλης.

Η τοποθέτηση του πλέγματος μπορεί να γίνει ανοικτά ή λαπαροσκοπικά. Πλέον ενδεδειγμένη μέθοδος είναι η λαπαροσκοπική, καθώς υπερτερεί σε πολλά σημεία σε σχέση με μια ανοικτή επέμβαση. Κατά τη λαπαροσκόπηση, γίνονται τρεις μικροτομές στην κοιλιακή χώρα και εισάγεται το λαπαροσκόπιο, μια ειδική κάμερα που απεικονίζει λεπτομερώς την κήλη. Η αποκατάσταση και η τοποθέτηση του πλέγματος γίνεται με ενδοσκοπικά εργαλεία.

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκόπησης είναι πολλά, καθώς μειώνεται η πιθανότητα επιπλοκών, μετεγχειρητικών λοιμώξεων και ο ασθενής έχει ταχύτατη και ομαλή μετεγχειρητική πορεία. Επιπλέον, δεν δημιουργείται καμία ουλή, καθώς οι τομές είναι πολύ μικρές.

Η προσέγγιση του κάθε ασθενούς πρέπει να είναι πάντα εξατομικευμένη και να ληφθούν υπόψιν πολλοί παράγοντες πριν προβεί ο γιατρός στην λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων. Ανάλογα με το προφίλ του ασθενούς, το ιστορικό της υγείας του, αλλά και τα χαρακτηριστικά της κήλης ανά περίπτωση, ο εξειδικευμένος χειρουργός θα κρίνει ποια χειρουργική μέθοδος είναι η πλέον κατάλληλη για εσάς.

03.

Περισσότερα στοιχεία


Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη θεραπευτική χειρουργική προσέγγιση και τις συγκεκριμένες τεχνικές αποκατάστασης της μηροκήλης, πατήστε εδώ

Επικοινωνία

Ας μιλήσουμε!

Ζούμε στην εποχή όπου η επικοινωνία έχει γίνει τόσο άμεση και προσιτή, που είναι θέμα -κυριολεκτικά- ενός κλικ. Ένα απλό μήνυμα αρκεί, και εμείς στη συνέχεια θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας!
Επικοινωνήστε μαζί μας Τοποθεσία