Κύστεις ήπατος

01.

Τι είναι οι κύστεις του ήπατος;


Οι κυστικές βλάβες του ήπατος είναι οι απλές κύστεις, η πολυκυστική νόσος και τα κυσταδενώματα. Οι απλές κύστεις περιέχουν ορώδες υγρό, δεν επικοινωνούν με τα χοληφόρα αγγεία και είναι διαφορετικού μεγέθους. Η πολυκυστική νόσος του ήπατος είναι κληρονομική νόσος και σχετίζεται με την πολυκυστική νόσο των νεφρών. Το κυσταδένωμα του ήπατος είναι σπάνιο νεόπλασμα που όταν εντοπίζεται είναι ήδη μεγάλου μεγέθους (<20εκ). Εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες με ηλικία άνω των 40 ετών.

Καμιά από τις κυστικές βλάβες του ήπατος δεν παρουσιάζει συγκεκριμένα συμπτώματα.

Τα περισσότερα προέρχονται από την αύξηση του όγκου τους και την πίεση που ασκούν στα γειτονικά όργανα, με αποτέλεσμα να περιγράφει ο ασθενής ένα φούσκωμα και την αίσθηση του βάρους.

Στην πολυκυστική νόσο μπορεί να παρατηρηθεί κοιλιακός πόνος και διάταση.

Το κυσταδένωμα μπορεί ίσως να προκαλέσει ανορεξία, ναυτία, κοιλιακό πόνο και διάταση.

Επιπλοκές

Στις περιπτώσεις των απλών κυστών η επιπλοκή μπορεί να είναι ενδοκυστική αιμορραγία. Στην πολυκυστική νόσο του ήπατος επιπλοκές είναι η αιμορραγία μέσα στις κύστεις και η μόλυνσή τους. Επιπλοκή του κυσταδενώματος θεωρείται η μετάλλαξή του σε κυσταδενοκαρκίνωμα του ήπατος.

Διάγνωση

Η διάγνωση τίθεται με το υπερηχογράφημα ήπατος, την αξονική και μαγνητική τομογραφία.

02.

Χειρουργική θεραπεία


Η χειρουργική θεραπεία έχει θέση όταν οι απλές κύστεις ή η κυστική νόσος προκαλούν λόγω μεγέθους συμπτώματα από την πίεση στα γειτονικά όργανα. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να διενεργηθεί λαπαροσκοπικά ή ανοικτά και κατά την διάρκειά της αφαιρείται μέρος του τοιχώματος, αναρροφάται το περιεχόμενο της κύστης -ή αιμόσταση σε περίπτωση αιμορραγίας, διενεργούνται πλύσεις στο εσωτερικό της και τοποθετείται παροχετευτικός σηλήνας.

Στην περίπτωση του κυσταδενώματος, μόλις ολοκληρωθεί η διάγνωση και όλος ο απεικονιστικός έλεγχος διενεργείται ριζική εκτομή του, με λαπαροσκοπική ή ανοικτή μέθοδο, αναλόγως την περίπτωση.

03.

Περισσότερα στοιχεία


Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη θεραπευτική χειρουργική προσέγγιση και τις συγκεκριμένες τεχνικές αποκατάστασης των κυστών ήπατος, πατήστε εδώ.

Επικοινωνία

Ας μιλήσουμε!

Ζούμε στην εποχή όπου η επικοινωνία έχει γίνει τόσο άμεση και προσιτή, που είναι θέμα -κυριολεκτικά- ενός κλικ. Ένα απλό μήνυμα αρκεί, και εμείς στη συνέχεια θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας!
Επικοινωνήστε μαζί μας Τοποθεσία