Κοιλιοπερινεϊκή εκτομή
Κοιλιοπερινεϊκή εκτομή
01.
Τι είναι η κοιλιοπερινεϊκή εκτομή;
Η κοιλιοπερινεϊκή εκτομή διενεργείται για την αφαίρεση όγκων του περιφερικού ορθού όπου το ασφαλές όριο εκτομής δεν επιτρέπει την αναστόμωση, ή στις περιπτώσεις όπου είναι διηθημένος ο σφιγτηριακός μηχανισμός.
Κατά τη χειρουργική επέμβαση αφαιρείται τμήμα του σιγμοειδούς, το ορθό με τον όγκο και όλος ο πρωκτός.
Κατασκευάζεται τελική μόνιμη κολοστομία. Το περινεϊκό τραύμα συρράπτεται κατά στρώματα.
02.
Μετεγχειρητική πορεία
Ο ασθενής μετά τη χειρουργική επέμβαση κινητοποιείται όσο το δυνατόν ταχύτερα και σιτίζεται ήδη από την επόμενη μέρα με υδρική δίαιτα και σταδιακά, αναλόγως με την ανάρρωσή του, με πιο στέρεες τροφές.
Μετά το οριστικό πόρισμα της ιστολογικής εξέτασης αποφασίζεται από τους ογκολόγους, αν θα ακολουθήσει ανάλογη μετεγχειρητική θεραπεία (χημειοθεραπεία).
Υπενθυμίζεται ότι η σταδιοποίηση της νόσου έχει γίνει ήδη από την πρώτη ιστολογική εξέταση του όγκου και σε μερικές περιπτώσεις έχει προηγηθεί προεγχειρητική χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία (Neo adjuvant).
Επιπλοκές
Οι επιπλοκές απ’ αυτήν την χειρουργική επέμβαση είναι η ισχαιμική νέκρωση της κολοστομίας, η «πτώση» της κολοστομίας, πυελικό απόστημα, διαπύηση του χειρουργικού τραύματος του περινέου. Απώτερη επιπλοκή μπορεί να είναι η κήλη της κολοστομίας.