Κήλη αθλητών

01.

Τι είναι η κήλη αθλητών;


Η κήλη αθλητών δεν αποτελεί μια συμβατική κήλη, καθώς μπορεί να παρατηρείται χάσμα στο κοιλιακό τοίχωμα αλλά δεν υπάρχει πρόπτωση ενδοκοιλιακού περιεχομένου. Αποτελεί μια ιδιαίτερη κλινική οντότητα που χαρακτηρίζεται από χρόνιο πόνο και οφείλεται σε ανατομική αλλοίωση του βουβωνικού πόρου από τραυματισμό ή καταπόνηση κατά την αθλητική δραστηριότητα. Η κήλη των αθλητών, όπως φανερώνει και η ονομασία της, παρατηρείται κυρίως σε επαγγελματίες/ερασιτέχνες αθλητές με συμμετοχή σε πρωταθλήματα. Είναι πιο συχνή σε αθλητές του ποδοσφαίρου, της καλαθοσφαίρισης, του στίβου, του τέννις. Συνήθως εμφανίζεται σε αθλήματα που απαιτούν απότομες αλλαγές πορείας, σταματήματα, έντονη επιτάχυνση, στροφικές κινήσεις του κορμού. Μπορεί όμως να εμφανιστεί και σε ανθρώπους που αθλούνται ή έχουν έντονη σωματική δραστηριότητα σε καθημερινή βάση.

Η κήλη αθλητών είναι αποτέλεσμα τραυματισμού της βουβωνικής χώρας που μπορεί να προκληθεί από ρήξη ή συνεχή καταπόνηση. Λόγω του τραυματισμού προκαλείται η εξασθένηση του οπίσθιου τοιχώματος του βουβωνικού πόρου και η σταδιακή χαλάρωση του έξω βουβωνικού στομίου.

Η κήλη των αθλητών είναι μια ξεχωριστή οντότητα μέσα στο σύνδρομο των κοιλιακών προσαγωγών και χρειάζεται ιδιαίτερη εξειδίκευση στην διάγνωση αλλά και στην θεραπεία της. Η διάγνωση για σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών δεν σημαίνει αυτομάτως και αθλητική κήλη. Στο εξωτερικό η σύγχρονη ορολογία είναι inguinal-related groin pain in athletes, ή και inguinal disruption. Οι ορολογίες αυτές στοχεύουν στην ανάδειξη της παθολογίας του οπισθίου τοιχώματος του βουβωνικού πόρου ως αίτιο της αθλητικής κήλης, ξεχωριστά από το σύνδρομο των κοιλιακών προσαγωγών.

Συμπτώματα και διάγνωση

Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της κήλης των αθλητών αποτελεί ο οξύς πόνος στην βουβωνική περιοχή, συχνότερα στο ηβικό φύμα και κατά μήκος του βουβωνικού συνδέσμου, που σε κάποιες περιπτώσεις αντανακλά στο περίνεο ή τους όρχεις. Ο πόνος αρχικά υποχωρεί με ανάπαυση. Εμφανίζεται ξανά όμως μόλις αρχίζει η αθλητική δραστηριότητα με αποτέλεσμα ο αθλητής να μην μπορεί να ολοκληρώσει προπόνηση ή αγώνα. Σε σοβαρές καταστάσεις εμφανίζεται ο πόνος ακόμα και κατά την διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων.

Η διάγνωση της κήλης των αθλητών είναι ιδιαίτερα δύσκολη, λόγω της περίπλοκης ανατομίας της περιοχής και της πληθώρας αιτιών που εκδηλώνονται με πόνο στην βουβωνική περιοχή. Ο αποκλεισμός άλλων παθήσεων, όπως η ύπαρξη κήλης στην μηροβουβωνική χώρα ή διάφορες μυοσκελετικές παθήσεις της ανατομικής περιοχής, μπορεί να γίνει μόνο από έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό και με την βοήθεια απεικονιστικών εξετάσεων, όπως η μαγνητική τομογραφία.

02.

Χειρουργική αντιμετώπιση


Λόγω της δύσκολης διάγνωσης και σε πολλές περιπτώσεις την απουσία εμφανούς βλάβης, η αρχική αντιμετώπιση της κήλης των αθλητών είναι συντηρητική. Ο θεράπων ιατρός συνιστά ανάπαυση, φυσικοθεραπεία και αντιμετώπιση του πόνου με αντιφλεγμονώδη φαρμακευτική αγωγή. Η συντηρητική αντιμετώπιση μπορεί να διαρκέσει από τρεις μέχρι και έξι μήνες.

Εάν επιμείνουν τα συμπτώματα ή ο πόνος επανεμφανιστεί όταν ο ασθενής επιστρέψει στην συνηθισμένη του σωματική δραστηριότητα, η προσέγγιση είναι πλέον χειρουργική. Η επέμβαση μπορεί να γίνει ανοιχτά ή λαπαροσκοπικά και συνίσταται στην ενίσχυση του οπισθίου κοιλιακού τοιχώματος και την τοποθέτηση πλέγματος για την ενίσχυση του οπίσθιου τοιχώματος του βουβωνικού πόρου. Η ανοιχτή προσέγγιση σε αυτήν την κλινική οντότητα γίνεται με πολύ μικρές τομές (<4εκ) με στόχο την μείωση του μετεγχειρητικού πόνου αλλά κρατώντας το πλεονέκτημα της αναγνώρισης όλων των ανατομικών δομών του κοιλιακών τοιχώματος και αποκατάσταση και άλλων βλαβών (παγίδευση νεύρου).

Μετά την χειρουργική επέμβαση, ο ασθενής πρέπει να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα αποκατάστασης και φυσικοθεραπείας για να μπορέσει να επιστρέψει στην άθληση και την καθημερινή του δραστηριότητα.

Σε κάθε περίπτωση η θεραπεία προσαρμόζεται στις ανάγκες αλλά και στις ανατομικές βλάβες του εκάστοτε αθλητή.

Η προσέγγιση του κάθε ασθενούς πρέπει να είναι πάντα εξατομικευμένη και να ληφθούν υπόψιν πολλοί παράγοντες πριν προβεί ο γιατρός στην λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων. Ανάλογα με το προφίλ του ασθενούς, το ιστορικό της υγείας του, αλλά και τα χαρακτηριστικά της κήλης ανά περίπτωση, ο εξειδικευμένος χειρουργός θα κρίνει ποια χειρουργική μέθοδος είναι η πλέον κατάλληλη για εσάς.

03.

Περισσότερα στοιχεία


Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη θεραπευτική χειρουργική προσέγγιση και τις συγκεκριμένες τεχνικές αποκατάστασης της κήλης των αθλητών, πατήστε εδώ.

Επικοινωνία

Ας μιλήσουμε!

Ζούμε στην εποχή όπου η επικοινωνία έχει γίνει τόσο άμεση και προσιτή, που είναι θέμα -κυριολεκτικά- ενός κλικ. Ένα απλό μήνυμα αρκεί, και εμείς στη συνέχεια θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας!
Επικοινωνήστε μαζί μας Τοποθεσία