Δεξιά ημικολεκτομή

01.

Τι είναι η δεξιά ημικολεκτομή;


Η δεξιά ημικολεκτομή ή κολεκτομή διενεργείται όταν υπάρχει όγκος στο δεξιό κόλον. Η εντόπιση σ’ αυτήν την περίπτωση μπορεί να είναι στο τυφλό ή στον ανιόν.

Κατά τη χειρουργική επέμβαση αφαιρούνται το τελικό τμήμα του ειλεού (τα τελευταία 15 εκατοστά του λεπτού εντέρου πριν την ειλεοτυφλική βαλβίδα), το τυφλό, το ανιόν κόλον και το δεξιό τμήμα του εγκαρσίου κόλου. Συνοδευτικά αφαιρείται το αντίστοιχο μεσεντέριο, το οποίο περιλαμβάνει την ειλεοκολική αρτηρία, τη δεξιά κολική αρτηρία και τον ηπατικό κλάδο της μέσης κολικής αρτηρίας και όλους τους λεμφαδένες που αντιστοιχούν. Σήμερα οι απολινώσεις των αγγείων αυτών γίνονται «ψηλά» δηλαδή πάνω στην άνω μεσεντέριο αρτηρία και φλέβα, η πιο ογκολογικά αποδεκτή τεχνική που ονομάζεται CME (Complete Mesorectal Excision). Έτσι αφαιρείται το τμήμα του παχέος εντέρου που περιλαμβάνει τον όγκο σε ασφαλή ογκολογικά όρια και μαζί του το περισσότερο αντίστοιχο μεσεντέριο. Στη συνέχεια αποκαθίσταται η συνέχεια του γαστρεντερικού σωλήνα με αναστόμωση ανάμεσα στο λεπτό έντερο και το εναπομείναν εγκάρσιο κόλον.

Η δεξιά κολεκτομή μπορεί να γίνει τόσο ανοικτά όσο και λαπαροσκοπικά και ρομποτικά, τηρώντας πάντα το πρωτόκολλο της ογκολογικής χειρουργικής.

02.

Μετεγχειρητική πορεία


Ο ασθενής μετά τη χειρουργική επέμβαση κινητοποιείται όσο το δυνατόν ταχύτερα και σιτίζεται ήδη από την επόμενη μέρα με υδρική δίαιτα και σταδιακά, αναλόγως με την ανάρρωσή του, με πιο στέρεες τροφές.

Μετά το οριστικό πόρισμα της ιστολογικής εξέτασης αποφασίζεται από τους ογκολόγους, ανάλογα με το αποτέλεσμα και το στάδιο της νόσου, η ανάλογη μετεγχειρητική θεραπεία (χημειοθεραπεία).

Οι επιπλοκές από αυτήν την χειρουργική είναι συνήθως η ρήξη της αναστόμωσης, η οποία όμως θεωρείται από τις πιο ασφαλείς στη χειρουργική.

Εκτεταμένη δεξιά κολεκτομή

Η εκτεταμένη δεξιά κολεκτομή περιλαμβάνει όσα και η δεξιά και επιπλέον εκτομή τμήματος του εγκαρσίου κόλου καθώς και απολίνωση της μέσης κολικής αρτηρίας. Η εκτεταμένη δεξιά κολεκτομή διενεργείται σε περιπτώσεις όγκων της δεξιάς ή ηπατικής κολικής καμπής. Η αναστόμωση είναι ανάμεσα στο λεπτό έντερο και το περιφερικό τμήμα του εγκαρσίου κόλου.

Επικοινωνία

Ας μιλήσουμε!

Ζούμε στην εποχή όπου η επικοινωνία έχει γίνει τόσο άμεση και προσιτή, που είναι θέμα -κυριολεκτικά- ενός κλικ. Ένα απλό μήνυμα αρκεί, και εμείς στη συνέχεια θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας!
Επικοινωνήστε μαζί μας Τοποθεσία