Αριστερή κολεκτομή

01.

Τι είναι η αριστερή κολεκτομή;


Η αριστερή κολεκτομή διενεργείται για όγκους του περιφερικού εγκαρσίου κόλου, της αριστερής ή σπληνικής καμπής και του κατιόντος κόλου.

Κατά τη χειρουργική επέμβαση αφαιρείται το μεγαλύτερο τμήμα του αριστερού παχέος εντέρου, δηλαδή το περιφερικό τμήμα του εγκαρσίου κόλου, η σπληνική καμπή και το κατιόν κόλο μέχρι το σιγμοειδές.

Με βάση τις αρχές της χειρουργικής ογκολογίας, μαζί αφαιρείται το μεσεντέριο που ακολουθεί την εκτομή του τμήματος αυτού του παχέος εντέρου μαζί με τον αριστερό κλάδο της μέσης κολικής αρτηρίας, την αριστερή κολική αρτηρία και μερικές από τις σιγμοειδικές αρτηρίες, ανάλογα με το τμήμα που θα αφαιρεθεί. Η αναστόμωση διενεργείται ανάμεσα στο αναπομείναν εγκάρσιο κόλον και το σιγμοειδές κόλον.

02.

Μετεγχειρητική πορεία


Ο ασθενής μετά τη χειρουργική επέμβαση κινητοποιείται όσο το δυνατόν ταχύτερα και σιτίζεται ήδη από την επόμενη μέρα με υδρική δίαιτα και σταδιακά, αναλόγως με την ανάρρωσή του, με πιο στέρεες τροφές.

Μετά το οριστικό πόρισμα της ιστολογικής εξέτασης αποφασίζεται από τους ογκολόγους, ανάλογα με το αποτέλεσμα και το στάδιο της νόσου, η ανάλογη μετεγχειρητική θεραπεία (χημειοθεραπεία).

Οι επιπλοκές απ’ αυτήν την χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως η ρήξη της αναστόμωσης, όπως και σε όλες τις επεμβάσεις του εντέρου με αναστόμωση.

Εκτεταμένη αριστερή κολεκτομή

Η έννοια της εκτεταμένης αριστερής κολεκτομής περιλαμβάνει την επιπλέον εκτομή του δεξιού κλάδου της μέσης κολικής αρτηρίας και το δεξιό τμήμα του εγκαρσίου κόλου.

Επικοινωνία

Ας μιλήσουμε!

Ζούμε στην εποχή όπου η επικοινωνία έχει γίνει τόσο άμεση και προσιτή, που είναι θέμα -κυριολεκτικά- ενός κλικ. Ένα απλό μήνυμα αρκεί, και εμείς στη συνέχεια θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας!
Επικοινωνήστε μαζί μας Τοποθεσία