Αιμορροΐδες & Αιμορροϊδοπάθεια

01.

Τι είναι η αιμορροΐδες;


Οι αιμορροΐδες είναι ένα πλέγμα αγγείων που μεταφέρει αίμα στο κατώτατο μέρος του ορθοπρωκτικού σωλήνα. Λειτουργούν σαν ένα μαξιλαράκι προστασίας κατά το πέρασμα των κοπράνων από τον πρωκτικό σωλήνα και συμβάλουν στο «κλείσιμο» του στομίου. Όταν αυτά τα αγγεία διογκωθούν και οι ιστοί που τις συγκρατούν στην θέση τους χαλαρώσουν, οι αιμορροΐδες προβάλλουν από τον πρωκτικό σωλήνα και μιλάμε πλέον για αιμορροϊδοπάθεια. Η πάθηση αυτή είναι πάρα πολύ συχνή στον δυτικό κόσμο κι αποτελεί μια από τις πιο συχνές παθήσεις του ορθοπρωκτικού σωλήνα.

Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε εσωτερικές και εξωτερικές. Χωρίζονται σε 4 στάδια ανάλογα με τον τρόπο ανάταξης τους:

1ο Στάδιο: Οι αιμορροΐδες δεν προβάλλουν από τον πρωκτό, αλλά υπάρχει αιμορραγία.

2ο Στάδιο: Οι αιμορροΐδες προβάλλουν μόνο κατά την διάρκεια της κένωσης και ανατάσσονται μόνες τους.

3ο Στάδιο: Οι αιμορροΐδες προβάλλουν κατά την διάρκεια της κένωσης αλλά δεν μπορούν να αναταχθούν μόνες τους, επιστρέφουν «χειροκίνητα» μόνο με την βοήθεια του ασθενή.

4ο Στάδιο: Οι αιμορροΐδες προβάλλουν μόνιμα από τον πρωκτικό σωλήνα και δεν υπάρχει δυνατότητα ανάταξης.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση αιμορροΐδων, όπως:

 • η κακή διατροφή (φτωχή σε φυτικές ίνες και νερό)
 • η χρόνια δυσκοιλιότητα
 • η εγκυμοσύνη
 • η ηλικία
 • η έντονη προσπάθεια κατά την κένωση
 • η κληρονομική προδιάθεση

Συμπτώματα

Οι αιμορροΐδες εκδηλώνονται με τα εξής συμπτώματα:

 • Πόνος
 • Αιμορραγία
 • Έκκριση βλέννης
 • Κνησμός
 • Διόγκωση
 • Αίσθημα ατελούς αφόδευσης

02.

Θεραπεία


Όταν οι αιμορροΐδες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο (Στάδια 1 και 2) γίνεται συντηρητική αντιμετώπιση, με αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Εάν τα συμπτώματα επιμείνουν, παρατηρηθεί μεγάλη διόγκωση και συνεχής αιμορραγία, πρέπει να γίνει μια εξατομικευμένη χειρουργική αντιμετώπιση από εξειδικευμένο γενικό χειρουργό.

Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας:

 1. Κλασσική εκτομή
 2. Σφικτηροτομή
 3. Τεχνική κατά Longo
 4. Θεραπεία με χρήση laser
 5. Εκτομή με την χρήση νέων τεχνικών (ψαλίδι διπολικής διαθερμίας, ψαλίδι υπερήχων)

Η κάθε θεραπευτική προσέγγιση έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και δεν μπορούν να εφαρμόζονται και να αντιστοιχούν οι ίδιες τεχνικές σε όλους. Επιπλέον κάθε τεχνική έχει συγκεκριμένες ενδείξεις για να εφαρμόζεται με επιτυχία και αυτό πρέπει να εξηγείται στους ασθενείς. Η επιμονή για «ανώδυνη» και «αναίμακτη» χειρουργική επέμβαση είναι άτοπη, γιατί κάθε χειρουργική επέμβαση είναι εξ ορισμού και επώδυνη αλλά και αιματηρή. Απλά υπάρχουν πιο εύκολα ανεκτές επεμβάσεις, ανάλογα πάντα και με τον ίδιο τον ασθενή.

Η προσέγγιση του κάθε ασθενούς πρέπει να είναι πάντα εξατομικευμένη και να ληφθούν υπόψιν πολλοί παράγοντες πριν προβεί ο γιατρός στην λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων. Ανάλογα με το προφίλ του ασθενούς, το ιστορικό της υγείας του, αλλά και τα χαρακτηριστικά της πάθησης ανά περίπτωση, ο εξειδικευμένος χειρουργός θα κρίνει ποια χειρουργική μέθοδος είναι η πλέον κατάλληλη για εσάς.

03.

Περισσότερα στοιχεία


Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη θεραπευτική χειρουργική προσέγγιση και τις συγκεκριμένες τεχνικές αποκατάστασης των αιμορροΐδων, πατήστε εδώ.

Επικοινωνία

Ας μιλήσουμε!

Ζούμε στην εποχή όπου η επικοινωνία έχει γίνει τόσο άμεση και προσιτή, που είναι θέμα -κυριολεκτικά- ενός κλικ. Ένα απλό μήνυμα αρκεί, και εμείς στη συνέχεια θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας!
Επικοινωνήστε μαζί μας Τοποθεσία